Aanvraag indienen

Geld: 4 tips om er goed mee om te gaan

Bij ABR helpen en ondersteunen wij graag mensen met financiële problemen of als ze om andere redenen financiële hulp nodig hebben. Toch voorkomen wij liever dat mensen onze hulp nodig hebben bij de omgang met geld. In dit blog leggen wij focus op het goed omgaan met geld. ABR Nederland heeft een aantal handige tips voor u opgesteld om u op weg te helpen in uw financiële avontuur. Of u nu net volwassen bent en zelfstandig moet worden, of u wilt uw huidige uitgavenpatroon simpelweg aanpassen - deze tips helpen u een eind op weg! 

Belangrijk! Schakel bij bestaande financiële problemen te allen tijde een professional in om tijdig het probleem te verhelpen.

Hulp bij financiën

Voor we u onze tips geven hoe u met geld om kunt gaan, belichtken we eerst een aantal belangrijke punten. Ter voorbereiding van het toepassen van de tips zorgt u ervoor dat u een betaalrekening en een spaarrekening hebt. Dit zal u helpen het overzicht te bewaren, waardoor u altijd weet hoeveel u maandelijks nog over hebt.

Daarnaast is het maken van een financieel overzicht een goed begin. Hoeveel komt er binnen? Wat zijn uw vaste lasten en overige terugkerende rekeningen? Hoeveel wilt u sparen? Zo weet u wat er uiteindelijk overblijft en wat u maandelijkse bestedingsruimte is. Door zelf met de onderstaande tips aan de slag te gaan en inzicht te krijgen in uw geld, vermijdt u op termijn mogelijk dat u mentorschap en bewindvoering nodig hebt. 

1 Sparen

Het is belangrijk om maandelijks een bedrag te sparen om ervoor te zorgen dat u onvoorziene uitgaven direct kan betalen. Denk bijvoorbeeld aan spullen in huis die stuk gaan, autoschade of een bekeuring. ABR raadt aan om 10% van uw inkomsten maandelijks te sparen. Dus als u netto 1800 verdient, zou u dan 180 euro apart zetten. 

2 Rekeningen

Betaal rekeningen direct. Om aanmaningen en boetes te vermijden raden we u aan om rekeningen direct te betalen. Wanneer het betalen van de volledige rekening niet mogelijk is, kiest u indien mogelijk voor gespreid betalen. Het belangrijkste is: maak er werk van - zo vermijdt u op termijn een problematische schuld

3 Abonnementen 

Wanneer u een abonnement of verzekering afsluit is de kans aanwezig dat u vergeet wanneer deze afloopt. Als u bij het afsluiten een herinnering in uw agenda zet, zorgt u ervoor dat u op tijd kan opzeggen als u dit wilt en er geen onnodige, automatische verlenging plaats zal vinden. 

Naast het verstandig beheren van nieuwe abonnementen en verzekeringen is het ook belangrijk om uw lopende abonnementen en verzekeringen te bekijken. Zo kunt u in uw financieel overzicht verwerken wat deze maandelijks kosten. Ook kunt utegelijk nagaan of u nog wel gebruik maakt van deze regelingen - misschien kunt u ze wel stopzetten en bespaart u maandelijks weer wat kosten!

4 Spaardoelen

Voor grotere uitgaven zoals vakanties of een telefoon kunt u spaardoelen maken. De meeste bankapps hebben tegenwoordig al een functie waarbij u een spaardoel in kan stellen. Dit geeft goed weer hoeveel u maandelijks apart moet zetten om het doel op het gewenste moment te bereiken - u kan met deze apps vaak zelfs al automatisch sparen. Dit maakt het sparen extra makkelijk. 

Heeft u of een dierbare ondersteuning nodig bij het omgaan met geld of bent u op zoek naar hulp bij financiële problemen? ABR staat voor u klaar. Via deze pagina ontdekt u meer over onze services en hoe wij u in dit proces kunnen ondersteunen. Indien u hulp nodig hebt bij een aanvraag curatele, bewindvoerder aanvragen of mentorschap aanvragen kunt u direct contact opnemen via deze pagina