Aanvraag indienen

Problematische Schulden

Wat zijn problematische schulden? Problematische schulden zijn sterk afhankelijk van de inkomsten en uitgaven. Zo is het vanzelfsprekend dat een ondernemer meer kan aflossen dan iemand met een uitkering. Wij spreken over problematische schulden wanneer iemand een schuld heeft van minimaal € 3000,-, meerdere schuldeisers heeft en het niet zelfstandig lukt om er uit te komen. Daarnaast zijn er vorderingen bij deurwaardes in behandeling ofwel achterstanden in de vaste lasten en zijn schuldeisers niet bereid een regeling met u te treffen. U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor.

Contact

Oorzaken problematische schulden?

Iedereen kan gedurende zijn leven met schulden te maken krijgen. De meest voorkomende oorzaken van het ontstaan van schulden zijn onder te verdelen in zes categorieën.

 

Aanpassing

Grote veranderingen in het leven kunnen zorgen voor schulden. Voorbeelden: scheiding, werkloosheid of ziekte.

 

Compensatie

Geld uitgeven om je beter te voelen terwijl je dit geld eigenlijk niet hebt.

 

Overbesteding

Meer geld uitgeven dan dat beschikbaar is. Vaak is er sprake van overbesteding wanneer iemand niet goed met geld kan en geen inzicht heeft in zijn inkomsten en uitgaven.

 

Overleving

Er is sprake van overleving wanneer iemand langdurig een laaginkomen heeft in combinatie met geen of een zeer beperkte financiële buffer en hoge lasten.

 

Gedrag

Als gevolg van gedragsproblemen of diverse vormen van verslavingen kan er niet goed met geld worden omgegaan.

 

 

Overig

Dit kunnen heel veel verschillende oorzaken zijn. Psychische problemen, lichamelijke beperkingen of stijgende woonlasten bij een gelijkblijvend laag inkomen bijvoorbeeld.

Hulp bij schulden nodig?

Bij problematische schulden kunt u schuldhulpverlening aanvragen. Schuldhulpverlening gaat vaak middels een minnelijk traject, verspreid over twee fases. In de eerste stabilisatiefase brengt u alles op orde om de kans van slagen in het minnelijk traject te vergroten. Deze fase heeft een aanmelding en een intake, en op basis hiervan wordt de zelfredzaamheid en de ernst van de schuld getoetst. Afhankelijk van de aanmelding kunnen regelingen als budgetbeheer of beschermingsbewind getroffen worden. 

In de tweede fase, ook wel de schuldregelingsfase genoemd, wordt het bedrag berekent dat u maandelijks kunt betalen om de schulden af te lossen. Er wordt contact gelegd met de schuldeisers en een betalingsregeling voorgesteld. U mag in deze fase geen nieuwe schulden maken en moet de vaste lasten op tijd betalen.  

Aanvragen

Schulden voorkomen

Bespreek uw situatie, laat u niet beïnvloeden door reclames en abonnementen die te mooi om waar lijken te zijn en koop niet op afbetaling. Maak een overzicht van uw inkomsten en uitgaven. Ook de lidmaatschappen, abonnementen, schulden en andere betalingsregelingen behoren tot dit overzicht.  

Houdt goed inzicht op uw inkomsten en uitgaven. Er zijn handige applicaties en tools die een persoonlijk budgetadvies geven en laten zien waar uw geld blijft en heen gaat. U ontvangt tips die u kunnen helpen goede eigen keuzes te maken.

ABR-Nederland staat voor u klaar

Heeft u last van schulden en heeft u baat bij financiële hulp? Het team van ABR-Nederland staat voor u klaar. Ons team bestaat uit professionele en betrokken medewerkers en kunnen met de grootste zorg en deskundigheid de juiste beslissingen nemen voor diegene die last hebben van schulden. Wij werken met korte lijnen en zijn altijd goed bereikbaar voor onze cliënten en betrokken hulpverleners. ABR-Nederland richt zich op het creëren van stabiliteit in de persoonlijke en financiële situatie.

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken en onze hulp inschakelen? Neem gerust contact met ons op.

Contact