Aanvraag indienen

Een financieel plan maken

Het hebben van een goed financieel plan is essentieel voor iedereen die zijn of haar financiële doelen wil bereiken. Of u nu wilt sparen voor een grote aankoop, uw schulden wilt afbetalen of wilt investeren in de toekomst, een financieel plan kan u helpen om uw doelen te bereiken en uw financiële situatie op orde te krijgen. In dit blog legt ABR Nederland de belangrijkste stappen uit die u moet volgen om een goed financieel plan op te stellen.

Heeft u direct hulp nodig van ABR Nederland? Neem dan contact op via de onderstaande knop.

Contact

 

1. Verzamel financiële informatie

Om een financieel plan te maken, moet u eerst alle financiële informatie verzamelen die u nodig hebt. Dit omvat inkomsten, uitgaven, schulden, investeringen en vermogen. U kunt deze informatie opvragen bij de bank, uw werkgever, de belastingdienst, de kredietverstrekkers en uw eigen administratie die u tot op heden verzameld heeft.

 

 

2. Bepaal uw financiële doelen

De volgende stap is om uw financiële doelen te bepalen. Wat wil u bereiken met uw geld? Wilt u een huis kopen, sparen voor uw pensioen, uw schulden afbetalen of een grote aankoop doen? Zorg ervoor dat uw doelen specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden zijn.

 

  

3. Maak een overzicht van uw inkomsten en uitgaven

Als u een overzicht heeft van uw inkomsten en uitgaven, kan u zien waar uw geld naartoe gaat en waar u eventueel kunt besparen. Denk bijvoorbeeld aan abonnementen die u zelden tot niet gebruikt of overige kosten waarop u kan besparen. Het is daarnaast belangrijk om rekening te houden met onverwachte kosten, zoals reparaties aan uw huis of auto.

 

4. Stel een budget op

Op basis van uw inkomsten en uitgaven kunt u een budget opstellen. Een budget geeft inzicht in uw financiële situatie en helpt u om uw doelen te bereiken. Het is belangrijk om u aan het budget te houden, anders bereikt u de doelen op termijn niet. Houd hierbij rekening met trial and error: het plan zal niet direct waterdicht zijn en zal gedurende de komende periode nog gewijzigd worden.

5. Maak een plan om uw schulden af te betalen

Als u schulden heeft, is het belangrijk om een plan te maken om deze af te betalen. Begin met het afbetalen van de schulden met de hoogste rente. Zo bespaard u op de lange termijn geld.

6. Maak een plan om te sparen en te investeren

Als u doelen hebt die verder in de toekomst liggen, zoals uw pensioen, is het belangrijk om te sparen en te investeren. Bepaal hoeveel u wilt sparen en hoe u wilt investeren. Het is verstandig om hierbij ook een financieel adviseur te raadplegen.

7. Zorg voor een goede verzekering

Zorg ervoor dat u voldoende verzekerd bent voor onverwachte kosten, zoals ziektekosten, arbeidsongeschiktheid of overlijden. Een goede verzekering geeft u gemoedsrust en voorkomt dat u in financiële problemen komt.

 Het is belangrijk om uw financiële plan regelmatig te evalueren en bij te stellen waar nodig. Uw financiële situatie verandert namelijk voortdurend en uw doelen kunnen ook veranderen. Met een goed financieel plan kunt u de opgestelde financiële doelen bereiken en uw gemoedsrust vergroten.

Financieel plan voorbeeld

Een financieel plan is een overzicht van uw huidige financiële situatie en het beschrijft uw doelen op korte en lange termijn, evenals de stappen die u moet nemen om die doelen te bereiken. Hieronder vind u een voorbeeld van een financieel plan met de belangrijkste onderdelen:

 1. Inkomstenoverzicht:

  • Jaarlijkse salaris: €50.000
  • Extra inkomsten (bijvoorbeeld van freelance werk): €5.000
  • Totaal jaarinkomen: €55.000
 2. Uitgavenoverzicht (maandelijks):

  • Maandelijkse huur/hypotheek: €800
  • Maandelijkse nutsvoorzieningen (gas, elektriciteit, water): €100
  • Maandelijkse transportkosten (auto, openbaar vervoer): €200
  • Maandelijkse boodschappen: €400
  • Overige uitgaven (bijvoorbeeld kleding, vrije tijd, abonnementen): €300
  • Totaal maandelijkse uitgaven: €1.800
 3. Vermogensoverzicht:

  • Spaarrekening: €10.000
  • Beleggingsrekening: €20.000
  • Totaal vermogen: €30.000
 4. Pensioenplanning:

  • Leeftijd: 35 jaar
  • Gewenst pensioenleeftijd: 65 jaar
  • Huidig pensioenfonds: €10.000
  • Jaarlijkse bijdrage aan pensioenfonds: €5.000
  • Geschat benodigd pensioeninkomen: €40.000 per jaar

Op basis van het bovenstaande financiële plan kunt u bepalen welke stappen u moet nemen om uw financiële doelen te bereiken. Zo kan u bijvoorbeeld kijken naar manieren om uitgaven te verminderen of extra inkomsten te genereren om meer te kunnen sparen of beleggen voor de toekomst.

Let op: zorg ervoor dat u alle informatie binnen uw plan verwerkt. Er zijn veel factoren waar u rekening mee moet houden bij het opstellen van uw financiële plan, het bovenstaande voorbeeld is gebaseerd op algemene onderdelen.

Bij ABR Nederland begrijpen we dat het beheren van uw financiën soms overweldigend kan zijn. We willen u graag helpen om uw financiële doelen te bereiken en uw stress te verminderen. 

Neem vandaag nog contact met ons op om te zien hoe wij u kunnen helpen uw financiën op orde te krijgen en uw leven weer op de rails te krijgen. Samen werken we aan een toekomst vol financiële stabiliteit en succes!

Contact