Aanvraag indienen

Budgetbeheer: hoe ga je om met geld en schulden?

Het overzicht behouden in je geld en schulden is de basis van welvaart, rust en financieel gezond zijn. Budgetbeheer zorgt voor een mooie balans tussen je inkomsten, uitgaven en je leefgeld per maand. ABR Nederland is de expert in financiële zaken, van bewindvoering tot mentorschap en budgetbeheer. 

In deze blog van ABR Nederland gaan we dieper in op wat budgetbeheer is, wat het belang van budgetbeheer is en met welke stappen je kunt beginnen om je financiële situatie te verbeteren. Of je nu moeite hebt met schulden of je je financiën simpelweg wilt optimaliseren: onze tips zullen je helpen om grip te krijgen op je geld zodat je je financiële doelen kunt behalen!

Wat is budgetbeheer?

Wanneer je actief bent in het behouden van overzicht binnen je financiën, noem je dat budgetbeheer. Je wilt hiermee een stabiele financiële situatie creëren, waarbij je dus eventuele schulden probeert te verminderen of zelfs geheel te voorkomen. Door budgetbeheer toe te passen houd je inkomsten en uitgaven in balans en kun je financiële doelstellingen die je hebt opgesteld bereiken. Er zijn verschillende acties die je kan ondernemen om jouw budget goed te kunnen beheren.

Verschil budgetbeheer en bewindvoering

Budgetbeheer en bewindvoering zijn beide financiële beheersdiensten, maar op veel vlakken zit er een verschil tussen. Zo is budgetbeheer veelal vrijwillig en wordt het gebruikt door mensen die hun financiën willen verbeteren. Deze mensen zijn wél in staat om hun eigen financiële beslissingen te nemen. Bij bewindvoering is dit niet zo, bewindvoering is namelijk wettelijk verplicht en wordt als juridische maatregel opgelegd door de rechtbank wanneer iemand geen zelfstandige financiële keuzes kan maken. Denk hierbij aan mensen met een psychische aandoening of een verstandelijke beperking.

Wanneer je hulp krijgt van een budgetbeheerder, behoud je dus de controle over je eigen financiële zaken. De budgetbeheerder dient enkel als adviseur. Ze kunnen je helpen bij het opstellen van een budget, het beheren van rekeningen en schulden en het opzetten van spaarplannen. Het doel is het verbeteren van de huidige financiële situatie van de cliënt.   Wanneer je onder bewindvoering staat verlies je voor een groot deel het recht om financiële beslissingen te nemen. De bewindvoerder neemt deze zaken dan over. Ze worden bijvoorbeeld aangesteld om mensen te beschermen tegen financiële uitbuiting.


Kortom, het grootste verschil tussen budgetbeheer en bewindvoering ligt in de vrijwilligheid. Heb jij het gevoel dat je financiële hulp nodig hebt van een professional van ABR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor advies.

Tips budgetbeheer

Om je op weg te helpen naar financiële rust heeft ABR Nederland een aantal budgetbeheer-tips voor je. Wanneer je kampt met hoge schulden en financiële problemen waar je zelf niet uit lijkt te komen, raden wij te allen tijde aan contact op te nemen met een professional.

Stel een budget op

Maak een overzicht van al je inkomsten en uitgaven - dit geeft inzicht in waar je geld naartoe gaat. In de blog een financieel plan maken van ABR Nederland leggen we je uit hoe je zo’n overzicht van A tot Z maakt. 

Tip: gebruik een budget-app. Er zijn veel (gratis) budgeteringsapps beschikbaar die je kunnen helpen bij het bijhouden van je uitgaven en het plannen van jouw maandelijkse budget. Wist je dat veel online-bankieren-apps ook een ‘budget’ functie hebben? Handig!

Prioriteit versus impulsiviteit

Het is belangrijk dat wanneer je een overzicht van inkomsten en uitgaven of financieel plan maakt, je prioriteit geeft aan belangrijke kosten (bijv.: huisvesting, eten en nutsvoorzieningen) en je impulsieve uitgaven vermijdt. Overweeg bijvoorbeeld om een wachttijd in te stellen bij grote aankopen. 

  

Schuldbeheer

Als je openstaande schulden hebt is het belangrijk om een plan te maken om ze af te lossen. Voorkom ook het maken van nieuwe schulden.

Slim inkopen

Zoek naar interessante aanbiedingen, gebruik kortingsbonnen en vergelijk prijzen voordat je een grote aankoop doet. Je kan hier maandelijks tientallen euro’s mee besparen!

Financiële doelen en advies

Het is motiverend om doelen op te stellen voor jezelf en hier naartoe te werken. Denk hierbij aan het afbetalen van een schuld, het kopen van een huis, met pensioen gaan of een X-bedrag sparen. Wanneer je hulp nodig hebt bij het budgetbeheer of het opstellen van deze doelen, overweeg dan om financieel advies aan te vragen bij een professional.  

Heb jij financiële hulp of advies nodig bij het beheren van je budget? Neem contact op met de financiële professionals van ABR Nederland. 

Bewindvoering Contact